2012
Upplands Taxklubb (UTK) hade fått uppdraget av Svenska Taxklubben (SvTK) att arrangera klubbens femtonde Drev-SM. Samling och huvudförläggning var Gimo i norra Uppland. Dit anlände 20 förväntansfulla drevtaxägare vid lunchtid dagen före provet som började måndag den 5 november med gemensam start klockan åtta. Fördelningen taxar; 13 strävhår och sju korthår.
SM-vinnaren 2010 och 2011, Källstigens Garbo hade anmält att komma för att försöka vinna en tredje gång. Tyvärr var ägaren, Stig Larsson från Halland, tvungen att avanmäla Garbo i sista stund. Hade varit synnerligen intressant om Garbo skulle bli den första taxen att vinna tre SM-titlar. Det är bara två taxar som dubblerat; den första var Idaholms Akita; också hon från Halland.
SM-general Ronnie Samuelsson och fullmäktige Göran Sjöblom hälsade välkommen till startande ekipage samt 40 drevprovsdomare som skulle nagelfara och bedöma taxarnas prestationer i skogen.
Storslam för strävhårstaxarna
När "krutröken" lagt sig och prisutdelningen började, visade det sig att strävhåren tog de tre första platserna. Vinnare med 50 poäng blev veteranen Lennart Strandell med sin unga tik Måsebo Råttan. Lennart är en känd profil och har viss rutin att placera sig högt upp i prislistan under åren på Tax-SM. Vad sägs om SM-vinnare 2004 och två bronsplatser sedan tävlingen började 1998 som han nu krönte med ytterligare en SM-vinst.
På silverplats kom Urskullens Grizzly med ägarna Robert & Susann Johansson från ED på 47 poäng. På tredje och välförtjänt bronsplats kom Christina Fürst med sin duktiga tik Pysslas Eja med samma poäng.
Korthårens resultat långt ifrån 2011
Fick en inbjudan av UTK att vara med på årets Tax-SM. Ringde omedelbart Stig Larsson och frågade om jag fick följa Källstigens Garbos arbete på anvisad provmark. Han borde ha en god chans att vinna ett tredje SM-guld var min tanke och skulle därmed bli unik i taxsammanhang. Tyvärr började Garbo att "löpa" och dagen före start drog han tillbaka sin anmälan. Jag blev något besviken men verkligheten bestämmer färdriktning.
Kollade startlistan vilka korthår som skulle starta och valet föll på Råtax Bibbi Bus; ägare Joakim Hallin, Köpingsvik, Öland och Smålands TK. Bibbi är en ung lovande tik och valet stöttades även av vårt centrala avelsråd Åke Svensson som var där som gästdomare. Jag fick klartecken av Joakim och av de två domarna som lottats att bedöma ekipaget nästa dag.
Av de sju korthår som startade blev resultatet tre första pris, två andra pris och två nollor. Bästa korthår blev Vimurs Acke med 46 poäng, ägare Erik Löfstrand, Heby, Bibbi med 43 poäng och Jaktgillets Beretta från Skåne med 42 poäng. Ägaren Lennart Arvebo var nöjd då Beretta klarade sitt förstapris på hare. (För en fullständig prislista gå in på UTK:s hemsida)
Med Bibbi och Joakim i skogen
Väckarklockans hemska signal väcker mig allt för tidigt. Efter morgonbestyr är det dags för första frukost och att fixa en skogsmatsäck med te i termos. I god tid före klockan åtta är vi på provmarken och väntar på dagsljuset. Det är ganska dimmigt som kanske dämpar drevskallet funderar Joakim. Några jaktberättelser från domarparet Göran Österberg, UTK och Lennart Andersson, Hallands TK (HTK) och vips så är det provdags men fortfarande ganska dimmigt.
Det tar inte lång tid förrän Bibbis väckskall når oss och snart börjar ett härligt drev. Bibbi är en smidig och lätt tik och jag förundras över att hon har ett så hörbart skall. Efter en dryg halvtimme följer vi sakta efter. Tiden går; domarna och Joakim vill nu helst av allt få syn på drevdjuret. Domarna delar upp sig och efter 103 minuter kommer Hallandsdomaren upp på en höjd och vinkar klartecken.
Vi ses och Lennart berättar att Bibbi driver ett ensamt rådjur och låg 40 sekunder efter. Joakim går in i drevet; ett enormt kärr med mycket blankvatten. Stundtals får Bibbi simma för att komma till husse. Kärret förklarar också varför Bibbis klangfulla skall tonade bort då och då.
Nytt släpp
Joakim är ivrig att få komma till ett nytt provområde och tillsammans med domarna tas långa benet före. "Det andra släppet brukar sålla agnarna från vetet" sa domaren Lennart Andersson till mig innan de försvann i fjärran. Jag tog mig sakta till samlingsplatsen efter att ha fått en återgångsbeskrivning av Göran som känner marken väl.
Klockan 10.10 hör jag Bibbis väckskall som låter lovande men tyvärr inget påstick. Tiden rinner iväg och nästa gång jag hör Bibbi har ytterligare en timme försvunnit av provtiden. Får tiken upp snabbt denna gång så finns möjlighet till en drev som kan ge ett andrapris. Även denna möjlighet rinner ut i sanden och en besviken Joakim återvänder över fältet tillsammans med domarna.
Jag bad Joakim berätta lite om sig själv och hur han tränar Bibbi. "Jag jagar ganska mycket men dessemellan är jag ute ensam Bibbi. Jag är polis med skifttjänstgöring och har möjlighet att åka ut till en egen jaktmark. Sätter mig på en ryggsäck och låter henne söka ut i lugn och ro. Skönt att då och då slippa tänka på passkyttar och bara ägna mig åt taxen. Oftast blir det jakt och när Bibbi drivit i 30 till 40 minuter söker jag mig till drevområdet. Då har hon fått djuret att bukta trångt och är det ett lämpligt drevdjur skjuter jag eller kopplar Bibbi" avslutar Joakim vårt samtal.
Beröm till UTK för SM-arrangemanget
Att 2012 hitta en anläggning att förlägga drygt 70 personer med middag och frukost samt övernattning är en synnerligen svår uppgift. Dessutom skaffa tillstånd från markägare för drygt 20 någorlunda likvärdiga provmarker är en prestation för sig. Provets fullmäktige, Göran Sjöblom, berättade att UTK planerat SM arrangemanget under drygt ett år. För att ekonomiskt genomföra ett Drev-SM behövs sponsorer som ställer upp. Drygt 20 företag och många kennlar var med och bidrog med värdefulla priser. Jag talade med några domare och hundägare och de gav högsta beröm till UTK för ett perfekt genomfört SM-prov.
Drev-SM för tax i Framtiden
Jakten med drivande hund har förändrats radikalt de senaste tre åren. Visserligen har tekniken med GPS gett jägarna nya möjligheter. Dels att få tillbaka sin hund innan jaktdagen är till ända dels hitta hunden vad som än hänt. Så långt är allt gott och väl. Enligt min uppfattning har tekniken tagit över den sanna glädjen att bekymmerslöst jaga med en lös hund i jaktmarken. Jakten har övergått till att följa händelseförloppet i GPS mottagaren.
GPS tekniken har kommit för att stanna med tanke på alla faror som våra drivande hundar utsätts för. Det är numera inte bara vägar och svaga isar som ger oss bekymmer. På många jaktmarker finns varg som ser hunden som en inkräktare och utan pardon dödar vargen hunden. På ännu fler håll har vildsvinsstammarna ökat; och kommer att öka; vilket kan innebära skaderisker för hunden. Att hundarna blir skadade vittnar försäljningen av förebyggande hundvästar och förstärkta jaktbyxor till jägarna för att minimera allvarligare skador.
Möjligheten att anordna drevprov med krympande marker: förlägga 70 – 80 personer och bedöma så många som 20 hundar samtidigt kommer drastiskt att minska. Jag ventilerade denna fråga med Åke Svensson som hade ett konstruktivt förslag. Nämligen att göra som Svenska Stövarklubben; anordna prov i tre till fem regioner och sända de åtta till tio bästa hundarna till ett drev-SM för tax. En radikal och framsynt tanke.
Enklare administration, klubbar med vargfria områden kan arrangera ett SM- prov och ekonomiskt fördelaktigt är några konkreta idéer. Kanske en motion till Svenska Taxklubben kan innebära att frågan tas upp för en genomgripande diskussion.
Ulf Lagerquist
Text och foto
Lördagen den 25 augusti avgjordes spår-SM för taxar i skogarna runt Asa Herrgård.
Den inbitne korthårsgrupp medlemmen kommer kanske ihåg att ett årsmöte avhölls där för tio:talet år sedan. 22 hundar kom till start och fem av dessa var normalstora korthår.
Resultatet blev att tre av dessa gick till 1:a pris och detta innebar att "hårlaget" tog en tredjedel av alla förstapris som delades ut under dagen.
Vi lyfter särskilt på hatten för Källstigens Klara!
Hmmm..... hon startade väl inte ?
Två år i rad har Källstigens Garbo vunnit drev-SM och nu gick hennes syster, Källstigens Gissa´s dotter – Gånedalens Bojan och tog hem segern i spår-SM 2012!
Källstigens Klara har därmed blivit både mor & mormor till en SM vinnare inom loppet av mindre än ett år. Resultatet med att kombinera två framgångsrika tik linjer talar återigen sitt tydliga språk. Stort GRATTIS till Källstigens kennel ( Stig ) , Gånedalens kennel ( Dan ) och Magnus & Helena som äger och är uppfödare till Assar.
Källstigens Klara finns tyvärr inte längre med hos oss men hon njuter nog över framgångarna i sin himmel.
Ett ännu större GRATTIS till ägaren till Gånedalens Bojan. Jan-Olof Gustavsson från Kungälv som representerade Västsvenska taxklubben.
Av Mikael Davidsson
Har ni betalat medlemsavgift för 2012?
Det är några i medlemsmatrikeln som inte betalt ännu så här kommer en liten påminnelse. Vi är i dag ca 400 medlemmar vilket är fantastiskt bra. Så om du glömt är det inte försent hälsar kassören :-)
Kom ihåg att det är fritt medlemsskap för valpköpare första året. Uppfödare, passa på att få nya taxägare som medlemmar i Korthårsgruppen. Blankett finns för nedladdning längre ner i högerspalten här på startsidan.
Vi har nu en sida där ni kan skicka in bilder på nya champions. Det är gratis! Ta chansen att visa upp din stjärna!!
Vi kommer att skapa bildgallerier där ni kan skicka in bilder på taxar, jakt eller något som passar i vårt sammanhang.
Ta hand om era förstklassiga jak- taxar och jaga mycket i höst!
Ps. Glöm inte att anmäla till jaktprov!!
Det gläder mig och många med mig att det inte blev några ändringar av drevprovsreglerna. Om man antagit förändringarna hade många års arbete när det gäller avelsutvärdering gått till spillo och skulle ta lång tid att återställa, kostnaderna ska vi inte tala om.
Hela projektet har skapat turbulens inom lokalklubbar, hos uppfödare och domare. Även vi som "bara" jagar med våra taxar har känt en stor oro för vad det hela skulle sluta med.
Det har gjorts en hel del misstag när det gäller information ang. de nya reglerna. Ska det göras så pass stora förändringar gäller det att föra en bra dialog och ta in medlemmarnas synpunkter och det har man inte lyckats med.
Det kändes som att Svenska Taxklubben var på väg att gräva sin egen grav i frågan. Vändningen kom när Ingvar Sahlberg och Lars Erik Stoltz skickade in en skrivelse till HS och påtalade problemen, man lyssnade och tog till sig skrivelsen och de konsekvenser ett regeländringsbeslut skulle ge. Bra!.
Stort tack till en kämparinsats för våra jagande taxar!
Jag tycker att fokus nu ligger på att skapa ett ökat intresse för våra jagande taxar och sträva efter att vända sjunkande registreringssiffror. Här måste vi tänka till! Alla synpunkter är välkomna!
Korthårsgruppen har tex. tryckt upp informations häften och försöker få ut dom på utställningar, mässor mm. för att öka kunskapen om dom jagande korthåren.
Det finns häften färdig tryckta så ni som har någon funktion på någon mässa/utställning får gärna höra av er om ni har möjlighet att dela ut.
Rovdjurseländet är ständigt ett hot mot vår verksamhet.
Men det verkar i vart fall som debatt- tonen i media har vänt en aning efter tragedin i Kålmården men det långt kvar till en tillfredsställande situation. En tillnyktring i synen på vad varg är vad vi hoppas på, den närmast religiösa tonen som färgat bevarandesidans argument kommer nog att nedtonas när man fått vetskap om vad det egentligen handlar om när man har gråben strykandes runt husknuten.
Snart är det dags att påbörja jobbet med vår tidning Höstlövet. Ni som har något material, tex. bilder eller en text, litet som stort som ni tror kan vara till intresse för våra medlemmar, skicka det till vår redaktör Ulf Granström
Resultaten från drev SM förra året visade att korthåren är på frammarsch.Vi ser fram emot en intressant höst med förhoppningsvis många starter på drevprov.
Det ska bli spännande att se om vi kan vara med att kriga där uppe i toppen igen.
Sommarhälsningar:
Svante Birath
HS tog beslutet att avbryta arbetet med gemensamma regler (med rösterna 5-3) med omedelbar verkan.
Detta efter Lars-Erik Stoltz och Ingvar Sahlbergs skrivelse till HS ang drevregelrevideringen.
Korthårsgruppen gratulerar Lasse och Ingvar till framgången. Det visar att hårt arbete lönar sig!
Ladda ner skrivelsen nedan:
Vem är Svante Birath?
Jag blir 50 år i år. Bosatt i Uppsala. Har två döttrar, 24 och 17 år. Jobbar som projektledare i byggbranchen i Stockholmsområdet. Har många intressen bla. jakt och flugfiske. Jag åker gärna på fiskeresor till lappland och har varit i Ryssland och jagat björn och älg. Jag har bokat en jaktresa till sydafrika i höst som en 50-års present till mig själv. Gillar äventyret och spänning som resor och jakten ger mig.
Jag blev tillfrågad om jag ville bli ordförande i Korthårsgruppen. Jag har varit verksam i Korthårsgruppen tidigare som vice ordförande och jobbat i redaktionsgruppen och tar nu utmaningen som ny ordförande.
Jag skaffade min första korthårstax 1996, min kompis Johan Brusell hade köpt en tik av Tommy Jacobsen, jag blev förtjust och ville ha en egen. Det jag fastnade för var sättet hon jagade, tätskällig och spårnoga vilket fick rådjuren att bukta samt skärpan som möjliggjorde att använda taxen i gryt.
Jag har alltid tävlat med mina hundar. Drevprov, gryt och viltspår. När det gäller utställning så är det ingen verksamhet jag bedrivit i större omfattning då jag nöjt mig med en 2:a, då det räcker för jaktchampionatet. Kan kanske bero på att jag inte haft någon tax som haft de "riktiga" exteriöra anlagen :-)
Det som jag tycker är viktigt för Korthårsgruppen är att försöka bredda avelsbasen. Med det menar jag att vi har en för stor användning av vissa hanar. Jag uppmanar tikägare som har funderingar på para sin tik att våga använda hanar med udda linjer vilket möjliggör av vi breddar avelsbasen. Nu är det väldigt trångt för vissa linjer.
När det gäller framtiden så är jag väldigt orolig. Den rådande rovdjurspolitiken får många att tveka att skaffa tax. Jag har själv stått vid ett vägskäl om jag ska skaffa mig en ny tax. Jag har själv haft tankar på att skaffa en hund som jag kan använda vid gris och älgjakt men har nu bestämt mig att det är trots allt en tax jag vill ha.
Det är ju jakterna då det buktar snävt och taxskallet klingar i skogen som jag älskar.
De nya förslaget om ändringarna av drevprovsreglerna känner jag en del tveksamheter om. Det som gör mig mest bekymrad är att vi inte kan samköra historiska data med det nya som kommer. Hade det inte varit bättre att vi fortsatt med de gamla reglerna, infört de förändringar SKK krävt och eventuellt gjort små förändringar. Vi skulle då kunna använda de data-verktyg som finns, samköra gammalt data och vi erhåller hållbara regler över tid, som trots allt både uppfödare och domarkår känner igen sig i. Föreläsningen på korthårsgruppens årsmöte i mars om de nya drevprovsreglerna gav mig en tankeställare då det framkom att vi inte kan använda av oss av den gamla statistiken. Är det så tror jag att vi är fel ute.
Vi beslutade på årsmötet att fortsätta med katalogen och höstlövet, men det krävs att fler engagerar sig och bidrar med material. Lite som stort, en bild från jakten eller på taxen kan räcka. Gärna med några rader om motivet.
Jag uppmanar er alla i gruppen att bidra med material för en levande och intressant tidning, det är viktigt!
Ta gärna kontakt med mig om ni har åsikter och idéer om Korthårsgruppens arbete för att vi ska få ett fortsatt gediget arbete för den jagande korthårtaxen.
Jägarhälsningar, Svante
Nu finns årsmötesprotokollet på hemsidan. Den nya organisationen är uppdaterad....
Alla som tycker att de har en bra hanhund som skulle passa i vårt avelsarbete är välkommen att visa upp sin hund. Det är inte heller fel att komma och visa upp sin duktiga tik om man så vill. Visningen börjar c:a 10:00
Om ni inte anmält er till årsmötet men vill ha lunch, anmäler ni det till Ing-Mari telefon: 0225-44074 mail: kortharsgruppen@telia.com
Meddela oss om ni kommer bara för hanhundsvisningen.
Tack! Torbjörn
Lista för Hanar och Tikar KN som har min en valp registrerad efter sig och själv är född 1998-01-01 eller senare. Samtliga hundar finns med, även de utländska hundar där en avkomma varit här och tävlat finns med.En lista består av Hanar som figurerat på Hanhundslistan och haft min 3 förstapris på drev, födda 2002-01-01 eller senare.
Ett dokument beskriver bland annat vilken inavel vi haft i medel per år och vilket max antal valpar efter en hane vi tål långsiktigt med de registreringstal vi har idag
Tommy Jacobsen 2012-03-10.
Lördagen den 24 mars Klackebergsgården i Norberg
Dagordningen för mötet >>
Verksamhetsberättelse Korthårsgruppen 2011 >>
Organisationen >>
Vägbeskrivning:
Klackebergsgården är belägen i Norsberg, ca 2 km från riksväg 68 mellan Fagersta och Avesta. Följ vägskyltarna vid västra infarten till Norberg. Ytterligare vägar till Norberg är på väg 256 från Sala och väg 270 från Hedemora. Båda dessa vägar ansluter till riksväg 68 (mitt emot en nedlagd bensinstation)
Anmälan till årsmötet:
Senast 12 mars till Per-Oskar och Ing-Marie Wedmark
Tel: 0225-44074
E-post: kortharsgruppen@telia.com
Fredag 23 mars:
På kvällen serveras kaffe, te och smörgåsar
Lördagen 24 mars:
Kl 08 Frukost
Kl 10 Hanhundsvisning
Kl 12 Lunch
Kl 13 Årsmöte
Kl 15, ca Föreläsning om nya drevprovsregler, repr. från SVTK
Kl 19 Middag
Söndagen 25 mars:
Kl 08 Frukost